Allmediums

Bezin voor je een huisdier neemt

Benzin voordat je een huisdier neemtVoor velen is de mooiste, puurste en zuiverste relatie die met dieren in ons leven. Het is heel belangrijk je huisdier met zorg uit te zoeken, net zoals je dit met vrienden doet. Eigenlijk ga ik nog een stapje verder in het zoeken van een huisdier. Als je je helemaal openstelt en verbindt met stel nu een dier uit het asiel, dan kan je ervaren dat er een wisselwerking en uitwisseling is op een dieper niveau. Het dier kiest ook jou. Als je niet echt gericht bent op een diepere verbinding, dan kies je meestal een dier vanuit een andere basis. En dat is prima.
Het houdt niet op bij het kiezen van een huisdier, want net als bij menselijke relaties moet je er wel energie insteken zodat de relatie goed verloopt. Hierbij is communicatie van allergroot belang.
Eenmaal een huisdier in huis, verandert je leven. Je draagt vanaf dat moment alle verantwoordelijkheid over je huisdier. Je huisdier is een bezield levend wezen en meestal voor heel wat jaren.
Eigenlijk dien je de beslissing om een huisdier te nemen net zo ernstig te nemen als de beslissing om een kind te willen.
Enkele vragen kunnen je ondersteunen om te onderzoeken of je echt klaar bent om een huisdier te nemen, er alle zorg en verantwoordelijkheid voor te dragen, ervoor te zorgen zoals je zorgt voor jezelf, je gezin, je vrienden.
– Wat is de reden om een huisdier te nemen?
– Wat zoek je in de relatie met een huisdier? Liefde? Bescherming? Gezelschap? Voor andere doeleinden zoals trainen en shows lopen?
– Ben je bereid alle moeite te doen om de zorg voor de volle 100 % op te nemen?
– Heb je voldoende tijd om zowel fysiek als emotioneel voor je dier te zorgen? Stel dat je na je werkdag thuiskomt en je ook nog je huishouden moet doen. Kan je het dan nog de moed opbrengen met je huisdier te spelen, te gaan wandelen?
– Is de ruimte, de omgeving geschikt?
– Hou je ook rekening met de kosten die het houden van een huisdier, zoals dierenarts, voeding, training, speeltjes, oppas enz…
– Ben je ook bereid je levensstijl aan te passen, zodat je je dier alles wat het nodig heeft, kan geven? Ik geef een voorbeeld: krijgt je huisdier een plek in een garage, buiten in de tuin, in de kelder tot jij thuiskomt van je werk of ben je bereid je huis te delen met je huisdier? Sluit je je huisdier een hele dag op tot jij thuiskomt? Shocking als ik dit hoor, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Als je een kat hebt, ben je dan ook bereid je interieur aan te passen door bijvoorbeeld minstens 1 krab/klimpaal neer te zetten in huis? Ken je de behoeften van je huisdier?
– Als je een dier uit een dierenasiel haalt: ken je het verleden van dit dier? Kan jij het zelf emotioneel aan een mishandeld dier te verzorgen en de juiste emotionele zorg te geven? Een dier spiegelt onze ziel, spiegelt ons onze emoties, spiegelt ons wie we echt zijn. Een dier pakt heel (?)
– Als je vaak op reis bent of heel lange werkdagen maakt buiten de deur, is het toch misschien verstandig geen huisdier te nemen.

Sommige dieren vragen meer zorg zoals vogels, sommige honden, paarden. Soms kopen ouders een dier omdat de kinderen het zo lief en leuk vinden. Ik denk hierbij aan konijntjes. Oh, ja, konijntjes zijn zo lief, alleen konijnen zijn ook heel nerveus en kunnen best heel moeilijk hanteerbaar zijn, ze willen niet altijd op de bak, knagen elektriciteitskabels door. Ouders worden boos omdat ze vaak zelf voor de dieren moeten zorgen.
Welk dier je ook neemt, kijk eerlijk naar je levenssituatie: heb je voldoende tijd om je kinderen dan zelf voor hun huisdier te leren zorgen?
Eerlijk onderzoeken over wat je aankan voordat je een huisdier neemt, kan veel problemen en zorgen voorkomen.
Wil je meer weten over je huisdier? Stel gerust je vragen. Als een dier ziek is, raadpleeg eerst een dierenarts. Ik stel geen medische diagnoses, niet voor dieren noch mensen. Dit is trouwens strafbaar en niet eerlijk tegenover een ziek dier of een ziek persoon. Maar dat is mijn visie en hou het graag zo.
Nog een laatste belangrijk aandachtspunt bij dit blogje: ik communiceer vlotjes met dieren, maar wist je ook wel dat ook een dier aangeeft al dan niet open te staan voor een gesprek? Als een dier geen zin heeft op het moment dat de vraag wordt gesteld, met het dier te praten, dan komt er niets. Ik vraag ook altijd de toestemming aan het dier. Vindt het dier dat ik er geen zaken mee heb op dit moment, dan bedank ik het dier voor zijn eerlijkheid. Misschien een volgende keer. Soms vinden mensen die vreemd. Maar dit geldt ook voor ons. Als jij geen zin hebt om met iemand te praten, dan doe je dat evenmin. Je trekt je terug of je hebt even tijd nodig voor jezelf of je vindt dat de ander er geen zaken mee heeft.
Neem niets persoonlijk in dit geval. En daar wringt soms wel eens het schoentje.

Warme groet
Mieke
www.miekecoigne.com