Allmediums

Burn out, met stip op één

Burn out, met stip op éénBurn out, met stip op één. Je kunt de krant niet lezen, of er staat een berichtje in over burn out. Vandaag een kop in de krant dat de burn out, oftewel werkstress op nummer één staat waar de meeste mensen aan lijden op dit moment in Nederland. Hierbij krijg ik een heel dubbel gevoel. Aan de ene kant schrikbarend, aan de andere zo logisch als wat. Werkend als afgestudeerd stress counselor, kijk ik niet er meer van op.

Zo’n 20 jaar geleden, leed ik zelf aan hevige stress, na 2 burn outs, waarvan nummer twee zoveel impact had, mijn huisarts mij naar huis stuurde met de mededeling je hebt een stevige griep, alleen duurde die al zo’n week of 6, ben ik zelf gaan dokteren. Mijn lijf wilde niets meer, mijn geest wel, en aangezien mijn lijf compleet disfunctioneerde, geen energie meer had om zelfs een kopje thee klaar te maken, vertoefde ik bijna een half jaar in bed. Wat een verschrikkelijke tijd was, werd voor mij de omslag in mijn leven. Met mijn laptop in bed ben ik alles gaan lezen over burn out, over stress, wat het met je lijf kon doen, welke gevolgen het had voor je organen en ik schrok mij kapot.

De impact van stress op je lijf is zo enorm groot, daar hebben wij geen idee van. Steeds meer en meer begreep ik hoe onze stressmotor werkt en hoe ik daar zelf invloed op kan hebben. Dat zelfs datgene wat je eet je gestrest kan maken. Dat je daar van in een depressie kan geraken. Dat als je organen onvoldoende slaap krijgen, ze gaan sputteren en niet meer goed functioneren. Het was een opeenstapeling van ellende, waardoor mijn ogen open gingen.

Stress is niet alleen even te relateren aan een vermoeidheid. Stress veroorzaakt zoveel ziektes, dat bij mij op dat moment alle alarmbellen afgingen. Na een jaar besloten de HBO opleiding stress counselor te gaan volgen. Ik wilde mij er in verdiepen, voor mijzelf, maar ook, omdat ik toen al wist, het gaat een keer mis en ik ben een helper van nature, dus was de optelsom snel gemaakt. Na het succesvol doorlopen van de opleiding begreep ik ongelooflijk goed waar de schoen wringt en dat wij met zijn allen, gezien hoe wij ons leven leiden, afstevenen op een epidemie.

En zie nu, mijn voorspelling komt uit. Het is een trieste voorspelling, zeer triest. En we zullen met zijn allen aan de slag moeten, om onze kinderen anders op te gaan voeden, om te voorkomen dat zij ook in de mallemolen van de burn out terecht gaan komen. We scharen heel veel onder een burn out, ook wel werkstress genoemd. Het is de stress die ontstaat doordat je te veel met je werk bezig bent, de werkdruk is te hoog en daardoor raak je opgebrand. Welnu de meeste mensen die thuis zitten vanwege een burn out, is helemaal niet veroorzaakt door werkstress. Van werken is nog nooit iemand overspannen of gestrest geraakt.

Wij zijn het zelf, de mens, die een leven hebben gecreëerd waarin we gaan disfunctioneren. Ik noem hier een aantal redenen waarom wij als mens zelf de burn outs creëren.

Vanaf moment van je geboorte wordt er al direct iets van je verwacht, meelopen in de pas. Ouders die dolgraag willen dat hun kind presteert. Presteren geeft een druk op je als mens. Je loyaliteit naar je ouders om te laten zien dat je goed bent, veroorzaakt stress. De druk van de maatschappij is enorm. We worden doodgegooid met beelden, door social media, de tv waarop een beeld wordt geschetst hoe geweldig fantastisch het leven wel niet is. Zonder dat we het in de gaten hebben, worden we allemaal gemanipuleerd. Dit is reden nummer twee van de burn out. Manipulatie. Doe vooral dit, koop vooral dat, eet dit. Laat je zien, allemaal misleidend en de mens gestrest makend. We doen wat we op de beelden zien, niet zelf nadenken of het goed voor onszelf is. Zorg vooral dat je gezien wordt en spullen maken je gelukkig. De enige die jou gelukkig kan maken, ben jijzelf en heb je niets voor nodig. Reden nummer drie is te veel mensen dicht op elkaar. Het is bewezen dat wij, de mens ruimte om ons heen nodig hebben. Sterker nog, een kantoorpand heeft zich te houden aan een norm hoeveel ruimte er voor elke werknemer nodig is, wil je goed kunnen functioneren. In het groter geheel, Nederland heb ik nog nooit iemand iets over een norm horen zeggen. Al die mensen op een grote kluit, geeft spanning, geeft druk, maakt je gehaast. Dus gestrest. Reden nummer vier is en die vind ik zelf het allerbelangrijkste en staat uiteraard met alle andere reden in verbinding. We leren onszelf niet kennen. We leren niet te luisteren naar ons lijf. We herkennen totaal geen signalen van onszelf die ons lijf aan ons afgeeft. We gaan gewoon door, ook na een slapeloze nacht. We hebben bijna overal wel een medicijn voor. En stappen naar de huisarts, geven onze klachten aan en gaan met een recept naar huis. Dat medicijn lost het wel op.

Het zijn allemaal tijdelijke oplossingen. JIJ bent de oplossing! Jij bent de enige die een burn out kan voorkomen, met al die ziektes die een gevolg zijn van die burn out. Hiermee zeg ik niet dat alle ziektes te voorkomen zijn. Hiermee zeg ik, als jij jezelf gaat leren kennen, je verdiept in jezelf, leert te luisteren naar de signalen. Je niet meer laat meeslepen door de commercie. Zodat je leert wanneer jij een grens moet stellen. Zodat jij leert op tijd rust te nemen, zodat jij je eigen weg bewandeld in plaats van wat je allemaal voorgeschoteld krijgt en daar braaf naar luistert, kan volksziekte nummer 1, de burn out heel snel verdwijnen. Een burn out is geen ziekte, het is een gevolg van zoals de mens is verworden.

Heb jij een burn out! Kom je niet verder, wil je hulp hierbij? Kijk eens op de spirituele website www.allmediums.nl. Hier kun jij hulp krijgen en inzichten in waar jij nu met jezelf staat. Jij weet nu dat jijzelf iets aan je burn out kunt doen. Jouw eerste stap naar jouw heling is inzicht krijgen in jezelf en daar zijn mediums, paragnosten, healers, coaches en counselors een kei in. Ik hoor je graag, Claire allmediums.nl