Het woord commitment betekent

Het woord commitment betekentHet woord commitment betekent, ik commiteer mij ergens aan, ik maak met jou een afspraak en jij met mij. We zijn het beiden met elkaar eens en gaan handelen zoals is afgesproken.

Van een ander verwachten dat die zich aan de afspraken houdt, zelfs als er geen afspraken zijn gemaakt, want dat komt ook regelmatig voor. Dan zeggen we, Ja, maar ik dacht… Dat jij het wel had begrepen. Ik dacht dat jij er net zo in stond. In feite zeg je dan, ik heb aangenomen dat we een afspraak hadden. Ik ben er van uitgegaan.

Als mens hebben we verwachtingen, het is het ego die ons daartoe aanzet. De een heeft meer verwachtingen dan de ander. Diegenen die het meest verwachten, zijn vaak diegenen die ook controle willen hebben. Zonder die controle kunnen ze maar moeilijk leven. Controle zegt namelijk tegen die persoon. Nu weet ik waar ik aan toe ben. Deze personen zijn vaak ook bang dat ze niet alles in de hand hebben. Ze willen weten waar ze aan toe zijn en leggen zichzelf hierdoor enorm veel druk op. Loopt een dag niet zoals ze in hun hoofd hebben, zoals ze het verwachten, gebeurt in hun lijf van alles, ze willen zo snel mogelijk bijsturen, dan hebben ze alles weer in de hand. Ze begrijpen niet dat ze nooit iets in de hand hebben, want invloed hebben op alles gaat gewoonweg niet.

Het enige wat je in de hand kunt hebben, is jezelf. Deze mensen, die veel verwachtingen hebben, hebben veel moeite met mensen die veel losser in het leven staan. Ze vinden deze mensen maar slap, zonder verantwoordelijkheidsgevoel. Ze vullen in, want ze vinden dat zij zelf het goed doen. Ze hebben niet geleerd dat ieder mens anders is en het op zijn manier mag doen. Ze hebben niet in de gaten dat zijzelf leven met al die verwachtingen, van zichzelf, van anderen en hoe zwaar of het leven dan eigenlijk wel niet is.

Nu komt het, ze hebben hoge verwachtingen en verlangen deze ook van hun medemens. Ze kunnen furieus zijn als iemand ze daarin belemmert, of op aanspreekt, en ondertussen. Ondertussen hebben ze zelf verschrikkelijk veel moeite met commitment. Het zich houden aan de afspraken met zichzelf. Terwijl ze van een ander verlangen, als er een afspraak op tafel ligt, dat deze vanaf dat moment zich houdt aan alle regels van het commitment. Want oh wee dat deze een keer het vergeet, dan zijn de poppen aan het dansen. Ze associëren het houden aan afspraken ook met het spreken van de waarheid. Als je dus je niet houdt in hun ogen, wat is afgesproken, ben je een leugenaar.

Herken je jezelf hierin? Houd jij je aan je eigen afspraken? Nee hé, dat is zo ongelooflijk moeilijk, want het vraagt om inzet, discipline en vraagt iets van jouzelf. En van een ander verlangen wel alles direct goed te doen. Zie je dat dit niet kan, dat dit nooit goed kan gaan. Dat je om deze reden geen vrienden maakt. Dat mensen als vanzelf jou onaardig vinden. Dat mensen naar je uit kunnen vallen en jij daar niets van begrijpt! Vanuit je eigen onzekerheid, onvermogen en weinig zelfvertrouwen, ben je een modus gaan vinden jezelf staande te houden. Je bent zo verantwoordelijk voor alles wat je doet, dat het leven compleet aan je voorbij gaat. Je hebt vaak al een oordeel klaar over de ander waar je een afspraak mee hebt gemaakt. In gedachten zeg je tegen jezelf, “ben benieuwd of hij zich aan de afspraken houdt.” Met namen je partner moet het ontgelden, want daar verwacht je van dat hij net zo is, zoals jij. Hoe vaak je al niet iets aan hem hebt gevraagd en hij doet het nooit. Sterker nog, hij haalt zijn neus er voor op. Hij gaat je negeren en maakt jou nog kwader dan je al bent.

Leg de lat eens niet zo hoog voor jezelf. Begrijp eens dat een commitment er is, zodat beiden weten hoe te handelen, maar als een van beiden een misser maakt, dat niet expres doet dat die persoon het gewoon anders doet. En dat je veel meer bereikt met humor dan met de straffe hand alles in de hand te willen houden. Bel eens met een coach of counselor van www.allmediums.nl Zij kunnen je inzichten geven waarom relaties niet lopen, je ruzie hebt in de familie. Waarom collega’s zo onaardig tegen je zijn. Durf in je eigen spiegel te kijken en veranderingen aan te brengen bij jezelf. Zodat jij ook voelt dat je leeft en anderen er niet zijn om jou dwars te zitten, maar ze dat doen, omdat jij jezelf in de weg zit. Liefs Claire box 04 allmediums.nl