Stiefkinderen

StiefkinderenStiefkinderen. Zodra ik het woord stiefkinderen opschreef, ervoer ik bij mijzelf een naar gevoel. En besloot ik eens te onderzoeken op google waar het woord vandaan komt. Het woord stief- is een afgeleide van het Middelnederlandse woord stiep- of steef- en dat betekent “beroofd.” Het kind was beroofd van zijn biologische ouders. Nu begrijp ik dat nare gevoel dat mij bekroop. Een stiefkind is beroofd van…

In de tegenwoordige tijd komt het woord stiefkinderen veel minder voor, terwijl er juist veel meer gebroken gezinnen zijn en er dus ook veel meer stiefkinderen zijn, waarmee uiteraard er ook veel meer stiefouders, stiefmoeders en stiefvaders rondlopen. De stiefmoeder komt er in de geschiedenis niet goed vanaf. Veel sprookjes van vroeger spreken over boze stiefmoeders, die haar stiefkinderen veel te kort deed.

Het zet je aan het denken, niet alleen het woord stief- maar ook waarmee ouders van kinderen die na een verbroken relatie, een nieuwe start maken met een nieuwe partner. De kinderen die hier in meegenomen worden, in die nieuwe relatie, kunnen zo’n relatie maken of breken. Velen van jullie die bellen op www.allmediums.nl hebben niet zozeer moeite met de nieuwe partner, maar wel hoe of er wordt omgegaan door de nieuwe partner met jouw kinderen. Want hoe je het wendt of keert, jij als ouder zal altijd voor je kind in de bres springen, althans, als jij je kind op de juiste manier wilt opvoeden en wilt loslaten zodra het volwassen is.

Stel je eens voor, je ontmoet een onwijs gave leuke vent. Jullie leren elkaar kennen en het klikt op alle fronten. Beiden hebben jullie kinderen waar jullie echt klaar voor staan. De rommel met de biologische ouder die je hebt achtergelaten, is geruimd en een nieuwe start met elkaar lonkt. Je bent je er van bewust dat jullie kinderen er zijn en nemen daar voldoende tijd voor om eerst elkaar goed te leren kennen en daarna de kinderen er bij te betrekken. En al doen jullie het nog zo goed, één van de kinderen saboteert jullie nieuwe relatie. Het kind is inmiddels 14 en in jullie ogen best een lastpak. Als jullie al een keer ruzie hebben, komt dat door dat ene kind, die altijd dwars moet liggen. Soms ben je ten einde raad. Jullie brengen samen het weekend door en alles loopt perfect. Totdat die lastpak iets zegt, waardoor de hele sfeer als een blad aan een boom verandert en jij het opneemt voor die lastpak, je nieuwe partner je verwijten naar je hoofd slingert en boos vertrekt.

Daar sta je dan, tranen in je ogen. Je weet het niet meer, je bent onzeker. Je hebt het opgenomen voor die lastpak, maar diep van binnen weet jij ook dat het kind de veroorzaker is van deze breuk. Je wilt dit niet, maar hoe dan wel! Je kiest toch altijd voor je kind, dat moet hij toch begrijpen en heeft hij zelf ook niet in de gaten dat hij zelf het ook uitlokt. Want diep van binnen weet je dat hij dat kind niet mag, maar het is wel jouw kind. Je weet ook dat het kind hondsbrutaal is naar hem en daar heb je het kind al vaak voor op zijn donder gegeven. Met je handen in het haar sta je, tegen de muur. Hoe moet dit verder! Je ziet zelf geen mogelijkheden meer voor een oplossing en beiden wil je niet kwijt. Je besluit maar eens iemand te gaan bellen er over. Vriendinnen zeggen van alles, maar verder kom je er niet mee. Je hebt professionele hulp nodig, iemand die er verstand van heeft.

Ik zou zeggen, bel eens met een coach, counselor van een spirituele hulplijn. Nee dat is niet alleen maar iets vaags, met kaarten of toekomstvoorspellingen. Daar zitten ook mensen op die zijn gespecialiseerd in kindproblematiek, relatieproblematiek, in stress problemen. Op de website www.allmediums.nl zitten hulpverleners die ook begrijpen dat jij af en toe toe bent aan een goed gesprek. Een gesprek met inhoud. Waar jij iets aan hebt. Ze vertellen je waardoor je staat waar jij nu met jezelf staat en dat jij de situatie zelf kunt veranderen.

Het kind van de rekening gaat zich lastig gedragen, omdat hij voelt niet gezien en gehoord te worden. Het kind heeft jou nodig, maar op een geheel andere manier dan telkens gestraft te worden. En als jij belt met een van de coaches of counselors op deze lijn, laten ze je zien hoe je het aan kunt pakken om zowel met je lastpak, zoals dit kind de stempel heeft gekregen, als met je nieuwe partner het fijn kunt hebben en ook nog met elkaar. Pak dus die telefoon en kijk goed welk medium, paragnost voor jou de juiste is. Ik weet zeker dat je er geen spijt van zult krijgen. Mij mag je uiteraard ook benaderen. Claire box 04 allmediums.nl